Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Στο Σύνταγμα κάτι όμορφο γεννιέται

Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι στην πλατεία Συντάγματος υπάρχει ανοιχτή λαϊκή συνέλευση η οποία δεν εκπροσωπείται από κανένα, δηλαδή δεν έχει αιρετούς αντιπροσώπους.Οι παρακάτω σκέψεις είναι λοιπόν προσωπικές.
Όταν πριν 3 μέρες έγινε το κάλεσμα μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης να κατεβούμε όλοι στους δρόμους ομολογώ ότι ήμουν επιφυλακτικός.Με ανησυχούσε μήπως η διαμαρτυρία θα γινόταν μεταμοντέρνα και απολίτικη.Φοβήθηκα επίσης τα εθνικιστικά στοιχεία που μες στην αναμπουμπούλα χαίρονται.Μην ξεχνάμε τα γεγονότα των προηγουμένων ημερών και τα πογκρόμ κατά των μεταναστών που ακόμα συνεχίζονται στις γειτονιές με τη συνεργασία αστυνομίας και παρακρατικών συμμοριών.Τέλος φοβήθηκα μήπως αναλάβουν την "ηγεσία" διάφοροι "ατενίστας" και άλλες μεταμοντέρνες μκο σε "ιστας" και μας καλούν να μη πετάμε τα τσιγάρα κάτω και να βάφουμε τα πεζοδρόμια λες και η ασχήμια σε αυτή την πόλη είναι μόνο στα κτήρια και όχι στο σύστημα διοίκησής της...
Κι όμως ο κόσμος αποδείχτηκε πολύ πιο ώριμος.Δεν έμεινε απλά στα συνθήματα αποδοκιμασίας έξω από τη βουλή.Από την πρώτη μέρα οργανώθηκε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση.
Φτιάχτηκαν ομάδες εργασίας.Συλλογική κουζίνα και άλλα πολλά.Στη συνέλευση της Παρασκευής 3-4 χιλιάδες άνθρωποι κατάφεραν να συζητήσουν με ευγένεια και αλληλοκατανόηση χωρίς κανένα συντονισμό εξωτερικό.Και τελικά προέκυψε ένα κείμενο το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στην πλατεία Συντάγματος συνυπάρχουν συζητούν και συ-διαμορφώνουν κείμενα ,άνθρωποι με τρομερά διαφορετικές αφετηρίες.Υπάρχουν φυσικά πολιτικοποιημένοι αριστεροί, αναρχικοί, αντεξουσιαστές αλλά και μη πολιτικοποιημένοι αγανακτισμένοι ψηφοφόροι παραδοσιακών κομμάτων.Υπάρχουν νέοι, φοιτητές , αλλά και πιο μεγάλοι ακόμα και παππούδες που βοηθούν και προτείνουν λύσεις.Υπάρχουν άνεργοι, επαγγελματίες , μπλόγκερς και άσχετοι με το διαδίκτυο.Η έκκληση που έγινε στην αρχή-στο να μην κάνουν οι διάφορες οργανώσεις ,κόμματα το γνωστό παιχνίδι προσηλυτισμού -έγινε σχεδόν απολύτως σεβαστή.
Στη συνέλευση ο καθένας μιλάει για τον εαυτό του.Δεν εκπροσωπεί κανένα και όμως με ένα μαγικό τρόπο στο τέλος όλοι συμφωνούν με το κείμενό της!
Παράλληλα οργανώνονται δράσεις στις γειτονιές.Υπάρχουν ιδέες για επέκταση της διαμαρτυρίας.Πολλές απόψεις ακούγονται ουτοπικές σε πρώτη ανάγνωση.Αλλά και η ίδια η συνέλευση είναι κάτι σαν ουτοπία.Στο χώρο που διάφοροι χορηγοί σπόνσορες στήνουν κάθε μέρα το πανηγυράκι τους την Παρασκεύη κάθονταν οκλαδόν χιλιάδες άνθρωποι και συζητούσαν με φόντο τη βουλή απόψεις εναντίον του μνημονίου, εναντίον της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και για την ασχήμια της ζωής σε μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου.
Αυτό που πραγματικά με ανατρίχιασε ήταν η ευκολία με την οποία οι περισσότεροι στο Σύνταγμα αρνούνται τους ρόλους που τους έχει δώσει η κοινωνία της αγοράς.Πίσω από το επάγγελμα, τη καταγωγή , τη κοινωνική τάξη το φύλο κρύβεται η ανθρωπιά μας.Στη δύση έχουμε διδαχθεί από μικρά παιδιά να ζούμε όχι αληθινά αλλά σε ρόλους χρήσιμους για τη διαιώνιση της οικονομίας της αγοράς.Η οικονομία δεν ερμηνεύεται ως μια δραστηριότητα της κοινωνίας αλλά η ίδια η κοινωνία ορίζεται στη δύση μόνο από οικονομικούς όρους.Οι νεοφιλελεύθεροι μιλούν για τις δοξασίες τους σα να είναι φυσικοί νόμοι.
Αυτό που κατάλαβα εγώ ακούγοντας τα παιδιά στο Σύνταγμα είναι ότι όλο και περισσότεροι δε θέλουμε να παίξουμε αυτό το μίζερο ρόλο στη ζωή μας.Το μνημόνιο φαντάζει πολύ πιο μικρός στόχος διαμαρτυρίας.Ο κόσμος είναι πιο μπροστά.Ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν ήταν σοσιαλιστικός παράδεισος πριν έρθει το ΔΝΤ.
Και κάτι άλλο για το "πατριωτικό" ζήτημα.Τα "παιδιά" από την ακροδεξιά προσπάθησαν να καπελώσουν κάποια στιγμή τις διαμαρτυρίες.Πρέπει επιτέλους να μάθουμε λίγη ιστορία.Οι απόγονοι των μαυραγορίτων, των ταγματασφαλίτων, των χίτων και των γερμανοτσολιάδων δεν μπορούν να μας το παίζουν πατριώτες.Η εθνικιστές την κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς.Οι αριστεροί κι οι δημοκράτες αντιστάθηκαν.Τα ίδια και στη χούντα.Κι εμείς εδώ γεννηθήκαμε και μεις έχουμε για πατρίδα την Ελλάδα και την πονάμε.Αλλά αδέρφια μας είναι όλοι οι εργάτες έλληνες και ξένοι.Και θέλουμε δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για όλους τους κατοίκους της χώρας.Όχι μόνο για τους ντόπιους.Δεν υπάρχει δικαιοσύνη αν εφαρμόζεται μόνο στους ντόπιους.
Και ένα σχόλιο για το ειρηνικό του πράγματος.Η εμπειρία μου λέει ότι την ευθύνη για το αν μια διαμαρτυρία καταλήξει σε βίαιες αντιδράσεις σχεδόν πάντα την έχει η αστυνομία.Για δικούς της λόγους μέχρι στιγμής δεν έχει ασκήσει βία.Προφανώς σε λίγες μέρες όταν τα κανάλια καταλάβουν ότι η διαμαρτυρία ΔΕΝ είναι απολίτικη οι αγανακτισμένοι στο σύνταγμα αλλά και στις άλλες πόλεις θα δεχτούν πιέσεις.
Η συνέλευσή τους θα αποφασίσει την αντίδρασή τους.
Μέχρι τότε περάστε κι εσείς που δεν έχετε περάσει ακόμα από το σύνταγμα.Ακούστε συζητήστε συ-διαμορφώστε.Στο Σύνταγμα κάτι όμορφο γεννιέται.
Και κλείνω όπως άρχισα.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι στην πλατεία Συντάγματος υπάρχει ανοιχτή λαϊκή συνέλευση η οποία δεν εκπροσωπείται από κανένα, δηλαδή δεν έχει αιρετούς αντιπροσώπους.Οι παραπάνω σκέψεις είναι λοιπόν προσωπικές.

12 σχόλια:

  1. Φίλε κι εγώ κατεβαίνω στο Σύνταγμα, όχι όμως εναντίον του Μνημονίου. Είμαι ΥΠΕΡ του Μνημονίου γιατί ΝΑΙ, θέλω να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ και αν ο κάθε Φωτόπουλος είναι άχρηστος, να μείνει άνεργος. Όχι να τον πληρώνω εγώ. Γι αυτά κατεβαίνω να διαμαρτυρηθώ. Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, διαφωνώ ότι δεν γίνονται επεισόδια επειδή δεν τα προκαλεί η αστυνομία. ΕΓΩ δεν προκαλώ, γιατί ακριβώς, δεν έχω πάει ποτέ μου σε πορεία. Είμαι κάτι άλλο φίλε μου. Διαφορετικό. Ούτε Αριστερός, ούτε δεξιός. Είμαι αυτός που πιστεύει ότι η επανάσταση έρχεται με δουλειά και δημιουργικότητα σε ένα κοινωνικό σύνολο αλληλοσεβασμού. Όταν λοιπόν μου λένε τα ΜΑΤ ότι "Φίλε. Θα διαδηλώσεις εδώ κι όχι εκεί" το σέβομαι, γιατί έτσι έχω μάθει. Δεν αντιμιλάω, δεν τους βρίζω, δεν τους χτυπάω, για να προχωρήσω ένα βήμα πιο κοντά στη βουλή. Έτσι με σέβονται κι αυτοί. Δεν έχουμε επεισόδια ακριβώς γι αυτό το λόγο. Γιατί σε αυτή τη διαδήλωση έχουν κατέβει άνθρωποι άλλου ήθους. Ούτε του δικού σου, ούτε των άλλων. Βάλ' το καλά στο μυαλό σου αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλε μου ξέρεις βεβαίως ότι έχεις δικαίωμα να διαδηλώσεις και εδώ και εκεί και παρά πέρα, ασχέτως τι σου λένε τα ΜΑΤ, ε; Είσαι περήφανος που δεν έχεις πάει σε πορεία να διαδηλώσεις και να διαμαρτυρηθείς για ότι σε προβληματίζει; τι να πω πια, τέτοια παθητική στάση παλεύεις για να την αποκτήσεις, ε;

    Όσο για τους δημοσίους υπαλλήλους (έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου πια), αντιπροσωπεύουν στην ελλάδα το 22% του συνόλου των εργαζομένων, ποσοστό διόλου τερατώδες και πολύ πιο κάτω από χώρες με καλο και λειτουργικό δημόσιο τομέα (Νορβηγία, Σουηδία, Γαλλία, κτλ). Το ότι το δημόσιο έγινε αμπέλι πελατειακών σχέσεων με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ (που τώρα θα το εξυγιάνει μη χέσω)και μπήκαν μέσα διάφοροι άσχετοι και άχρηστοι, δε σημαίνει ότι πρέπει να τον απαξιώσουμε και να τον μειώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος.
    Άμα κατεβαίνεις γι' αυτά τότε κάτσε σπίτι σου μεγάλε..
    Εσύ δεν είσαι κάτι νέο όπως μας λες αλλά ένας κλασσικός απολίτικ, νεοέλληνας..
    Σου εύχομαι να απολυθείς γρήγορα και να πεινάσεις.
    Περαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πως είναι δυνατόν να διαδηλώνεις υπέρ του μνημονίου στο σύνταγμα που όλοι διαδηλώνουν ενάντια σε αυτό; ντυμένος ματατζής πηγαίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. etsi akrivws ehun ta pragmata ute prin to mnimonio zusame se socialistiko paradiso , i politikh ths kyvernhshs sinadi me tn politikh ths Evrwphs k tu DNT. oson afora aftus pu to pezun patriowtes...patriwths thane aftos pu tha vgi sto dromo mazi me tus allus ergazomenus k tha diamartyrithi , tha palepsi , tha diekdikisi k tha anatrepsi.Aftos pu tha kani perifanh k afth th hwra k kathe hwra dihnodas tn anthrwpia tu, pu tha palepsi gia t anthrwpina dikaiwmata opws monimh ergasia me anthrwpina wraria , trofh , dwrean ekpedefsh- ygeia ktl. Aftos pu dihni sevasmo ohi me tn ypakoh se mat k kybernisis( pu mas ehun klepsi th zwh k mas ehun me to ena podi demeno se pasalo apo mikra pedia) ALLA me thn sindiamorfwsh me tn dialogo.Dialogo anihto dld synelefsh, adipolitefsh stus dromus.. !!thimizi ligo afth i katastash apo arhea ellada me tn ekklhsia tu dhmu ...tus eretus k anaklitus tn amesodimokratia!!as gini k i simerinh ellada kentro tu politismu kai tu diafwtismu. paradigma gia kathe ergazomeno tu kosmu , pu tha akoluthisi k tha palepsi gia mia allh kinwnia pragmatika eleftherh kai me polites energus pu zun dimiurgun simetehun k synergazode..den genithike pote kanis sklavos kanenos giati lipon n zume etsi? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. είναι τόσο απελπιστικά κουραστικά τα γκρικλις, που αμφιβάλω αν έχει διαβάσει έστω και ένας το παραπάνω σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βαρέθηκα να ακούω για τους καλούς αριστερούς και τους κακούς εθνικιστές. Κι αυτοί ρόλοι είναι.
    Αν η συνέλευση ήταν μη υποκεινούμενη θα γίνονταν μπροστά στη Βουλή. Τρεις μέρες ήμουν εκεί και νευρίασα που το κατάλαβα χθες το βράδυ τυχαία. Κι όποιος θέλει να λέγεται δημοκράτης, ή εθνικιστής ας διαβάσει πρώτα Ιστορία να μάθει τα βασικά.
    Δημοκρατία δεν είναι η εκπροσώπιση των πολλών (του πλήθους) αλλά όλων. Εκεί θέλω να μας δω όλους. Μπορούμε;

    Ο κόσμος δε γνωρίζει, ψάχνεται και πιστεύει εύκολα ότι ακούει ακόμη κι αν είναι αστήριχτο.
    Για να έχουμε θέση υπέρ ή κατά του μνημονίου ας μελετήσουμε πρώτα το ίδιο το κείμενο και ας πάρουμε βασικές γνώσεις οικονομικών.

    Τότε θα έχουν ουσιαστική αξία οι συνελεύσεις και οι συζητήσεις.

    Ο Αριστοφάνης τα είπε όλα μέσα από τις κωμωδίες του αλλά ούτε και οι σύγχρονοί του δεν ήθελαν να τον ακούσουν.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί φίλοι. Αυτά που με απασχολούν δεν λύνονται με διαδηλώσεις στους δρόμους, αλλά με σκληρή δουλειά. Δεν είμαι καθόλου απολιτίκ επειδή δεν κατεβαίνω στις πορείες. Έχω γνώμη, έχω άποψη και τη στηρίζω με τις πράξεις μου. Επειδή έχω πολιτική άποψη πιστεύω ότι το όφελός μας είναι η δημιουργικότητα και η παραγωγή. Αυτό σημαίνει ΔΟΥΛΕΙΑ. Δεν είμαι της λογικής να διαφωνώ αλλά να προτείνω εναλλακτικές λύσεις. Είναι πολύ εύκολο και πολύ mainstream να κάνεις πορεία για να διαφωνήσεις με κάτι. Το δύσκολο είναι να στίψεις το κεφάλι σου να προτείνεις λύση. Το ΔΝΤ ήρθε να μας εκβιάσει να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε εδώ και 30 χρόνια. Σωστή διαχείριση. Αφού δεν την κάναμε, τώρα θα την κάνουμε με το ζόρι, αλλιώς πάμε για κάπου αλλού... Όσο για την ευχή σου να μείνω κάποτε άνεργος και να πεινάσω, σε πληροφορώ ότι ήδη είμαι άνεργος εδώ κι έξι μήνες αλλά δουλεύω όλη μέρα και όλη νύχτα για να ξεκινήσω μία δική μου δουλειά. Εάν πάει καλά, τότε κάποια στιγμή στο μέλλον πιθανότατα θα με θεωρήσεις Κεφάλαιο και θα μου εναντιωθείς και πάλι. Γιατί; Μα επειδή εγώ τώρα σαν άνεργος, δουλεύω όλη μέρα μπας και καταφέρω κάτι, ενώ εσύ κάνεις συνελεύσεις. Είμαι Αγανακτισμένος φίλε. Για τους ίδιους λόγους που είσαι κι εσύ. Σε ό,τι αφορά τα ΜΑΤ... απλά μην είσαι κολλημένος. Είναι εργαζόμενοι και το ίδιο αγανακτισμένοι με σένα. Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι το 22% όπως λες των Ελλήνων και όχι των εργαζομένων. Και στο κάτω-κάτω, ΝΑΙ, αν δεν χρειάζονται, να απολυθούν. (Ο ανώνυμος που πόσταρε 1ος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω ειμαι αλλος ανωνυμος, και χωρις να συμφωνω σε ολα με τον πρωτο, θα ηθελα κι εγω να πως πως ναι, αλλαγἐς ΕΠΡΕΠΕ και ΠΡΕΠΕΙ να γινουν, και ναι, αυτες περιλαμβανουν το ξηλωμα κατι κατακαθιων σαν τη ΓΕΝΟΠ που αναφερθηκε, γιατι προκειται για κατακαθια που ντροπιαζουν την εννοια συνδικαλισμος.

    Σκληρη δουλεια χρειαζεται απο όλους, ανοιγμα της κοινωνιας στην παγκοσμια κοινωνια, δραστηριοποιηση σε διεθνες επιπεδο, να βγουμε απο το τελμα που εχουμε πεσει 30 χρονια τωρα με την κομματοκρατια, τη βλαχοπονηρια, την ηθικη εξαχρειωση, το οραμα "να μπω κι εγω στο δημοσιο να αραξω" με το οποιο διαβρωθηκαν γενιες και γενιες νεοελληνων, και απο λαος φτωχος αλλα εργατικος και αξιοπρεπης, γιναμε ο περιγελως της υφηλιου.

    Αυτα που γινονται στο συνταγμα εγω με θετικο ματι τα βλεπω, γιατι δειχνουν μια κοινωνια που επιτελους προσπαθει να βρει κωδικες, να επικοινωνησει και να ανταποκριθει στο πνεύμα της εποχής. και ας ξεκολλαμε με την αστυνομια και τα ΜΑΤ, ελεος πια με το ηρωικο αντιμπατσικο αισθημα. ας ωριμασουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαμογέλασα με το σχόλιο της Μαριλένας, γιατί όντως προσπέρασα το προηγούμενο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΑΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΩ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίγο αργά γραφω σε αυτο το θεμα, αλλα νομιζω αρκετα εγκαιρα, ωστε να επιβεβαιωθει η δυσπιστια που ειχα εξ αρχης στο κινημα των αγανακτισμενων. Δεκέμβριος λοιπον, ολα τα μετρα περασαν,μισθοι κοπηκαν γονεις στην ανεργια, παιδια απο 15 χρονών στο μεροκαματο. Ωραια η αγανακτιση (μην ξεχναμε παλαιοτερα κανεις δεν ξεκουνιοταν απτον καναπε του).Μηπως θα επρεπε να υπαρχει και αποφασιστικοτητα? το ειχε πει και καποιος στη βουλη."οσο αυτο το κινημα μενει ανοργανωτο, μας συμφερει και δε μας απειλει". Ενα κινημα, μια οργη μαζεμενη, που μετα απο λιγους μηνες ξεφουσκωσε. δεν κανω κριτικη, αλλα συνειδητα επελεξα να μη συμμετεχω σε αυτο το κινημα, αλλα να πορευτω στο δρομο με τους εργαζομενους και το σωματειο μου, οχι με γενικευμενα συνθηματα "φερτε τα κλεμμενα" και τετοια.αλλα με συνθηματα που αναδεικνυουν το συμφερον ολων οσων ανηκουν στην εργατικη ταξη.τα ΜΜΕ προεβαλαν συνεχως τις πλατειες και πλεον σημερα ο κοσμος ειδε οτι δεν επετευχθει τιποτα. Κανεις δεν εδειξε ομως τις κατακτησεις του εργατικου κινηματος μετα απο πολλες απεργιες που ειχαν αιτηματα ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ,ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ, ΤΑΞΙΚΑ.απολυμενοι επαναπροσληφθηκαν, δοθηκαν τα δεδουλευμενα...Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΑΝΟ, ΑΡΑ ΟΡΓΑΝΟΜΕΝΗ,ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΑΝΑΡΧΗ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή